Organizacja imprez plenerowych nie należy do najłatwiejszych zadań. Dlaczego? Trzeba przewidzieć kilka kwestii z dużym wyprzedzeniem. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę pogodę. Jeśli będzie słoneczny dzień, to w zasadzie problemu nie ma. Ale co, jeśli na trzy godziny przed imprezą niebo w całości się zachmurzy i zacznie padać? Postaraj się przygotować odpowiednio duży namiot ogrodowy, który pomieści wszystkich gości. Jeśli to jednorazowa impreza, nie kupuj takiego namiotu – wystarczy go wynająć od jednej z firm zajmujących się organizacją wesel lub imprez firmowych.
Po drugie: jedzenie. Żywność stojąca na zewnątrz powinna być w stałej formie, w przeciwnym razie może się okazać, że bita śmietana w trzydziestostopniowym upale zamieni się w zupę. Omijaj z daleka przekąski czekoladowe i te z dodatkiem śmietany. Dobrze sprawdzą się lekkie muffiny na jogurcie, duży dzban lemoniady (tradycyjnej cytrynowej lub urozmaiconej, na przykład malinowej czy porzeczkowej). Jeśli chcesz przygotować tort, pomyśl o torcie naleśnikowym przełożonym lekką masą budyniową. W takiej formie powinien przetrwać dłużej niż tradycyjny biszkopt z maślaną masą. Unikaj też nieprzetworzonego masła i lodów – to pierwsze może szybko zjełczeć, a to drugie rozpuści się, zanim zdążysz podać lody gościom. Postaraj się też zorganizować małą lodówkę turystyczną na mrożone napoje.